Justitia: En succesfuld tænketank – nu vil de give tilbage til startupmiljøet

Interview med tænketanken Justitias direktør Jacob Mchangama, der giver et indblik i tænketankens rejse og hvordan de nu vil tilbyde juridisk vejledning til mindre startup-virksomheder.

Af Michella Ahler

Senest redigeret: 30. maj 2023


Justitia er på mange måder navnet på en succeshistorie. Siden direktør Jacob Mchangama startede sin tænketank i 2014, har de opnået en bragende succes. Det har dog ikke været uden hårdt arbejde undervejs, der forsikrede Mchangama om, at det kræver rygrad at udleve sin drøm.

Få her et indblik i Justitias rejse og læs om, hvad de kan tilbyde andre startup-virksomheder.

Retssikkerhed for erhvervslivet

Da Jacob Mchangama havde været ude på arbejdsmarkedet i 10 år, erfarede han, at der manglede en tænketank uden en bestemt politisk position. Det fik ham til at starte sin egen uafhængige og nonprofit tænketank Justitia, der fokuserer på at styrke grundlæggende rettigheder og principper i Danmark. Med Justitias etablering valgte de at dække arbejdsområder som overvågning, retssager og retssikkerhed. Sidstnævnte optager tænketanken meget, blandt andet fordi det ifølge Mchangama er ét af Danmarks vigtigste værdier. Af den årsag, bør det ikke tilhøre et politisk parti: ”Retssikkerhed hører ikke hjemme på den ene eller anden politiske fløj. Det står bedre og renere alene”, siger han.

Senest har Justitia formået at skabe forsidehistorier, med deres forsøg på at forbedre retssikkerheden for det danske erhvervsliv. Her har de erfaret, at mange virksomheder oplever, at de ikke får noget ud af at gå til domstolene. Det er nemlig en proces, der tager for lang tid, er omkostningsfuldt og det bliver sjældent hentet ind igen, selvom virksomheden vinder sagen. En situation, som Justitia mener er ærgerlig. Det forsøger de derfor at ændre på gennem analyser, offentlige debatter og tæt dialog med beslutningstagere. Noget, som Justitia allerede har benyttet sig meget af i andre sammenhænge.

Verdens bedste nye tænketank

På Justitias korte levetid, har de formået at bruge deres stemme rigtigt som tænketank. De har optrådt som en markant skikkelse i offentlige debatter og opnået meget medieomtale i danske og internationale medier. Ikke mindst blev de efter første leveår og året efter kåret til en af de bedste nye tænketanke i verden. Listen over Justitias gode resultater er lang. De har blandt andet formået at sætte fokus på retssikkerhed i den digitale forvaltning, ændret lovgivninger og haft indflydelse på politiske udspil og aftaler.

De mange sejre har dog ikke været uden udfordringer undervejs. Det viste Mchangama, at det kræver viljestyrke at starte virksomhed: ”Man skal brænde for det og være indstillet på hårdt arbejde, før at tingene kører på skinner”. Det hårde arbejde har for Justitia blandt andet betydet meget administrativt arbejde, at søge funding og dannelse af et netværk. Hurtigt blev Mchangama også bekendt med, at organisationen ikke skulle være afhængig af ham alene. Der skulle flere stærke profiler til, der kan løfte i flok og få organisationen til at leve videre efter ham.

Vejen til succes

Det hårde arbejde har i den grad vist sig at bære frugt for Justitia. Jacob Mchangama har derfor heller ikke brug for lang betænkningstid til at besvare, hvad nøglen til deres succes har været: ”Det handler om at være troværdig og kunne kommunikere sine budskaber effektivt ud”, siger han og uddyber: ”Man skal bygge sit arbejde på saglighed og faglighed og være principfast”. Han erkender også, at relationer er en væsentlig faktor at have for øje, især hos mindre virksomheder.

Det viste sig også at være en relation, der for få måneder siden viste Mchangama vejen til Symbion. Det har siden været Justitias adresse, til stor begejstring: ”På vores gamle kontor kunne det godt føles ensomt, men det gør det ikke her”. Han må tilmed erkende, at Symbions miljø allerede har givet mange gode indtryk: ”Med vores unge medarbejdere er det godt med en dynamisk arbejdsplads med mange forskellige mennesker. Her er ikke så mange jurister, hvilket giver os nogle nye gode indtryk”.   

At give noget tilbage til miljøet

At være omgivet af forskellige startups og iværksættere, har senest været med til at inspirere Justitia til at ville hjælpe andre små virksomheder med rådgivning. Det kan for eksempel være virksomheder, der har brug for overordnet sparring, men som ikke nødvendigvis har råd til en advokat: ”Vi vil gerne give noget tilbage til miljøet i form af en slags juridisk førstehjælp til små startups, der for eksempel har spørgsmål om skatteret, konkurrenceret, aftaleret eller lignende”. Mchangama håber på, at de vil kunne tilbyde dette til startup-virksomheder et par gange om året. Det giver nemlig Justitia mulighed for at arbejde med et størst og bedst muligt grundlag.

Snart vil Justitia også løfte sløret for faglige events, som de vil afholde på Symbion. Her er startup-virksomheder velkomne til at deltage og møde folkene bag tænketanken. Informationer om dette kan snarest findes på Symbions eventside.

Andre indlæg under
Community-historier

Her kan du læse interessante, sjove, skæve og inspirerende historier om virksomhederne i Symbion Community.



Danmarks største startup miljø.

Bliv en del af Symbion Community i dag