Forskning i æggestokkræft skal accelereres

Æggestokkræft er den mest dødelige gynækologiske kræftsygdom, og over halvdelen af de kvinder, som får sygdommen, er ikke i live fem år efter diagnosetidspunktet.

Af Christine

Senest redigeret: 21. marts 2024


Æggestokkræft er den mest dødelige gynækologiske kræftsygdom, og over halvdelen af de kvinder, som får sygdommen, er ikke i live fem år efter diagnosetidspunktet. Lige nu er der hverken en screeningsmetode eller optimale behandlingsmetoder, men det vil OvaCure lave om på ved at fremme forskning inden for feltet – det kræver dog midler. Her er OvaCure afhængige af donationer fra blandt andet privatpersoner og fonde. I 2024 får de muligheden for yderligere midler, da de er blevet valgt som støttemodtager til motionseventet Ladywalk.

Forskning på tværs

OvaCure er en lille dansk NGO, som har til huse på Symbion Østerbro. De arbejder med at fremskynde forskning inden for æggestokkræft og skabe mere bevågenhed og opmærksomhed om sygdommen. Der er ikke forsket lige så meget i æggestokkræft, som der for eksempel er i brystkræft og i andre kræfttyper, udtaler Pernille Koll, Project & Communcations Manager hos OvaCure. Nu overlever mange kvinder, som får brystkræft, og tænk, hvis vi kunne gøre det samme med æggestokkræft.

OvaCure igangsætter og støtter forskningsprojekter inden for alle aspekter fra screeningsmetoder og bedre behandling til ultimativt at finde en kur. Vi samler folk på tværs af specialer, og det har virkelig skabt nogle gode forskningsprojekter, udtaler Pernille. Ved at etablere samarbejde mellem forskere på tværs af fag og specialer kan sygdommen angribes fra flere vinkler. OvaCure har et Scientific Board tilknyttet, som er med til at udvælge potentielle forskere og er opdateret på den nyeste forskning i æggestokkræft.

Tidligere diagnosticering og bedre behandling

Lige nu er der ikke en screeningsmetode, og symptomerne kan nemt overses eller forveksles med andre sygdomme. Det er ofte vage symptomer som lidt ondt i maven, eller at man pludselig ikke har så meget appetit. For mange patienter kan der gå et helt år, før de får diagnosen. Det er desværre for mange alt for sent. Vi har et projekt kørende, der blandt andet ser på biomarkører, så lægerne lynhurtigt vil kunne se det ved en blodprøve, udtaler Pernille. Biomarkøren CA-125 indgår allerede nu i udredning og monitering af æggestokkræft, da den ved mange patienter er forhøjet. Men det er ikke ved alle patienter, at den stiger, og den kan være forhøjet i andre tilfælde som ved harmløs infektion eller graviditet. Det er ikke 100% et screeningsværktøj, men det er et skridt på vejen.

Den mest effektive behandlingsmåde er ved operation. Men det er mest effektivt, hvis kræften er afgrænset til æggestokkene og ikke har nået at sprede sig. Hvis kræften har spredt sig, er der blandt andet behandlingsformen immunterapi, som er en måde at styrke kroppens eget immunforsvar og dets evne til at bekæmpe kræftcellerne. Immunterapi fungerer godt ved andre kræftformer. Så er det bare typisk, når man har prøvet på patienter med æggestokkræft, så virker det ikke lige så godt.

Der er derfor behov for yderligere forskning i en mere optimal behandlingsform. For at få midler til forskning er OvaCure dybt afhængige af donationer fra blandt andet privatpersoner, virksomheder og fonde. I 2024 kan de ligeledes se frem til at modtage økonomisk støtte gennem Ladywalk.

En gåtur for forskning

Siden 2001 har motionseventet Ladywalk, som støtter forskning i og oplysning om kvindesygdomme, løbet af stablen. I mange år har forskning i kvindesygdomme været nedprioriteret. Man har længe brugt ’the reference man’, når man har testet og tænkt, at det er det samme, som sker hos kvinden, siger Pernille. Det er godt, at der bliver sat fokus på forskellene, og at Ladywalk er med til at sætte fokus på det.

Ladywalk finder altid sted sidste hverdagsmandag i maj, hvor man kan gå 3, 7 eller 12 km. Der er 15 startsteder fordelt over hele landet, hvor Ladywalk håber på over 20.000 deltagere. Overskuddet går til støttemodtagerne, som i år er OvaCure & KIU og Hjerteforeningen. OvaCure søgte med deres samarbejdspartner KIU, som er en patientforening for kvinder med kræft i underlivet. Hvor OvaCure har fokus på forskning, har KIU fokus på patient- og pårørendekontakt. Det lykkedes at søge som en samlet pakke, og Pernille blev ringet op med den gode nyhed om, at de var blevet valgt som en af støttemodtagerne i 2024.

Nøglen er opmærksomhed

Der kommer forhåbentlig en lille økonomisk støtte af at være støttemodtager, siger Pernille, men det vigtigste er, at måske kommer 25.000 kvinder til at høre om OvaCure og KIU. Der er ikke særligt meget kendskab til sygdommen, så det at folk bliver opmærksomme på den, vil være fantastisk. Da OvaCure er en lille organisation, kan de ikke være ved alle startstederne, men de forsøger at være til stede ved så mange som muligt. Vi kommer til at være ved startstedet og ja, larme lidt, gøre opmærksomme på os, griner Pernille. Gennem Ladywalk kan flere blive opmærksomme på sygdommen og være med til blandt andet at støtte OvaCures mission om en fremtid, hvor æggestokkræft ikke er lige så livstruende.

Læs mere om OvaCure her og Ladywalk her.


Nævnte emner i artiklen:

Andre indlæg under
Community-historier

Her kan du læse interessante, sjove, skæve og inspirerende historier om virksomhederne i Symbion Community.



Danmarks største startup miljø.

Bliv en del af Symbion Community i dag