Sats på din startup for succes

Symbion er et iværksættermiljø med flere lokationer, som huser startups inden for udvalgte brancher, i forskellige stadier og størrelser.

Af Christine

Udgivet: 17. juni 2024


Symbion er et iværksættermiljø med flere lokationer, som huser startups inden for udvalgte brancher, i forskellige stadier og størrelser. At være en del af et iværksættermiljø er en god måde at starte ud på, da man gennem miljøet kan få et netværk, professionelle omgivelser, og også rent økonomisk kan det i mange tilfælde bedre betale sig. På et tidspunkt kan man som startup have vækstet så meget, at det er tid til at flytte ud til egne lokaler. Det var tilfældet for de to startups Aety og QDevil, som har skaleret deres startups i høj grad.  

Fra idé til startup

Startuppen QDevil udvikler elektronik specialiseret til kvantecomputerforskning. Startuppen blev grundlagt i 2016 af Ferdinand Kuemmeth og Jonatan Kutchinsky. Ferdinand er professor på Niels Bohr Instituttet, hvor han dengang undersøgte, om man kunne standardisere forsøgsopstillinger i forbindelse med forskning. Flere henvendte sig til ham og spurgte, om de også kunne få én. Ferdinand kunne se et salgspotentiale, men som institut kunne de ikke sælge produktet. Jonatan blev derfor hyret som konsulent af Københavns Universitet til, hvordan man kunne kommercialisere forskningsprojekter. Jeg sagde til Ferdinand, at jeg godt kunne lide hans idé, så hvis han havde lyst til at lave en startup ud af det, ville jeg godt være med, udtaler Jonatan. Det ville han gerne, og det blev begyndelsen på QDevil.

Virksomheden Aety har specialiseret sig i digitale samarbejdsplatforme og blev stiftet i 2016, da CEO Klaus Hansen sammen med sine tre medstiftere besluttede sig for at gå sammen og starte en startup. De fire stiftere havde tidligere arbejdet sammen, og her havde de arbejdet med diverse platforme i forbindelse med IT-projekter. Det gav derfor mening for dem at starte netop dér, da de allerede havde kendskab til systemerne. Aety valgte at specialisere sig på udvalgte platforme, som sidenhen også har vundet stor interesse i samfundet.

At turde satse

Det er en forretningsmæssig beslutning at turde satse, udtaler Klaus. Der var ingen garanti for, at de platforme, som Aety valgte at blive softwarepartnere på, fik mere momentum i samfundet. Det var et sats. Men vi har haft evnen til at følge med og udnytte potentialet, udtaler Klaus, og derved overhale vores konkurrenter indenom. Ligeledes har Aety turde satse på, at de som startup kunne vækste. Helt i begyndelsen mødtes de med Erhvervshuset, som gjorde dem opmærksomme på at tænke vækst ind i deres forretningsplan med det samme: Vi blev udfordret på at tænke stort fra starten af, hvilket var en god kæberasler at få, når man går i gang og er lidt forsigtige. Det var også helt i starten, at Aety valgte at blive en del af Symbion. Vi valgte Symbion, fordi rammerne var ideelle, og faciliteterne var i orden. Man var en del af noget større, så man ikke bare sad for sig selv alene et eller andet sted, udtaler Klaus.

De første to år var QDevil et fritidsprojekt, fordi der ikke var penge nok i det til at leve af det, udtaler Jonatan. Ferdinand arbejdede fortsat som professor, mens Jonatan arbejdede som konsulent og var involveret i andre startup-projekter. I slutningen af 2017 ville et firma gerne købe produkter for et større beløb. Her begyndte det at kunne løbe rundt. Det var også nu, at de besluttede sig for at finde et kontor, hvorefter de blev en del af Symbion. Symbion er perfekt til små virksomheder. Specielt hvis du ikke har lyst til at tænke over det sted, du er – det skal bare virke. Da QDevil flyttede ind på kontoret i Symbion, flyttede de ikke alene derind. Jonatan havde ligeledes en anden startup Sprinting Software, og de besluttede at flytte begge virksomheder ind på samme kontor. Når man er små, skal man virkelig udnytte synergierne. Vi synes ikke, at den ene startup var stor nok til for eksempel at have sin egen bogholder, men når man er to virksomheder, kan man godt, udtaler Jonatan.

Plads til yderligere vækst

Aety har hele tiden været bevidste om, at de på sigt måtte se på andre steder af økonomiske årsager. Symbion gjorde os selv opmærksomme på det. Det var et godt sted at starte for en startup, men hvis vi blev for store, kunne det ikke længere betale sig, udtaler Klaus. Aety har af flere gange udvidet i Symbion, hvor de har kunnet flytte ind i tilstødende kontorer. Vi har ikke haft travlt med at komme videre, så vi har ventet, til det var det helt rigtige. Det skete i slutningen af 2023, hvor Aety flyttede til egne lokaler i København. Samtidig starter de også et lille kontor op i et iværksættermiljø i Århus. Man kan egentlig sige, at vi starter op i Århus præcis, som vi gjorde her i Symbion for syv år siden, siger Klaus.

QDevil og Sprinting Software delte i lang tid kontor. Med tiden voksede begge virksomheder kraftigt, og de kom i pladsproblemer. I 2021 endte Sprinting Software med at flytte til andre lokaler, mens QDevil udvidede deres kvadratmeter på Symbion. I 2022 fusionerede QDevil med en anden startup Quantum Machines, som gav muligheden for yderligere vækst. Med yderligere vækst kom også yderligere ansatte, og i starten af februar 2024 flyttede QDеvil til egne lokaler. Når man bliver en vis størrelse, så kan det ikke længere betale sig at være en del af et iværksættermiljø. Så kan det bedre betale sig at have sit eget, udtaler Jonatan.

Overkomme udfordringerne

Jonatan har været med til at starte flere startups, og hans erfaring er, at mens man udelukkende er founders, er den største udfordring, hvordan man betaler huslejen derhjemme. En af de større udfordringer kommer, når man skal finde de første ansatte. Det er svært, fordi mange ikke ønsker at være den første ansatte i en startup. Det er bare usikkert, og man ved ikke, hvor længe det holder, udtaler Jonatan. Inden man ansætter medarbejdere, er det også vigtigt, at man er opmærksom på at holde den økonomiske balance mellem en tilstrækkelig stabil bund og yderligere vækst. Den line man går på i starten er ret tynd, så man skal virkelig tælle det hele med, udtaler Klaus. Når man er en vækstvirksomhed og ansætter nye folk, og indtil de for alvor begynder at hjælpe på økonomien, så skal man også kunne absorbere den udgift.

Vejen til succes

Hvordan overkommer man udfordringerne og får ens startup til at vækste? Det er svært at vide, hvad vejen til succes er, udtaler Klaus. Så sørg for ikke at smække nogen døre, men til gengæld åbne så mange du kan. Klaus tilføjer også, at det som startup er vigtigt at bruge sit netværk: Udnyt al den hjælp, som du kan få, enten af dit eget netværk eller for eksempel gennem et community som her i Symbion.

Ifølge Jonatan er det vigtigt som startup, at man laver produkter, som folk gerne vil købe: Det er ikke nok, at du har et produkt, der løser et problem. Det skal løse et problem for nogen, der har råd og lyst til at betale for det. Det er vigtigt at sikre sig, at der er et behov for produktet for at vide, om du virkelig har en chance for at få succes. Jonatan tilføjer også, at det er vigtigt at fokusere på, hvordan man vil konkurrere på markedet, om man for eksempel har mest fokus på markedsføring eller produktudvikling.

Læs mere om QDevil (Quantum Machines) her og Aety her.

Andre indlæg under
Community-historier

Her kan du læse interessante, sjove, skæve og inspirerende historier om virksomhederne i Symbion Community.Danmarks største startup miljø.

Bliv en del af Symbion Community i dag