Senest redigeret: 30. maj 2023
De fleste mennesker vil opleve at skulle forhandle om et eller andet i løbet af deres liv. Her får du 8 tips, som du kan bruge, næste gang du skal forhandle.
En forhandling er et dialogorienteret samarbejdsforløb, hvor to eller flere parter forsøger at blive enige om en løsning på et givent problem. Ofte vil der være konflikter mellem parterne, som skal løses, og derfor er det vigtigt at kende nogle gode forhandlingsteknikker.
Der er mange, som går ind i en forhandling med forestillingen om, at de skal have mest og have ret. Forhandlingen bliver i stedet set som en kamp, hvor man forsøger at udnytte den afstand, der er mellem parterne, så man selv vinder mest.
Forhandling er ikke blot et spil, det er en kunst. At forhandle betyder at indgå i en process med henblik på at finde enighed om noget. Ofte forhandler vi os til bedre lønninger, bedre arbejdsforhold eller større indflydelse. Men forhandlinger kan også være andet, f.eks. en diskussion om hvad man skal have til aftensmad eller længden på børnenes skærmtider.
De fleste mennesker kommer til at opleve at skulle forhandle om f.eks. lønforhøjelse, ansættelsesvilkår eller kontrakter, købsaftaler og samarbejder. Der findes også mæglere og lignende, som har professionel erfaring med at forhandle og mægle mellem parterne. Ofte vil sådanne mennesker være involveret i større eller samfundsrelaterede forhandlinger, f.eks. hvis der skal forhandles overenskomster eller indgås forlig.
Der findes mange forskellige uddannelser og kurser i ledelse, mægling og forhandling både fysisk og online, hvis du er interesseret i at blive dygtigere forhandler eller mægler.
Men du behøver ikke nødvendigvis tage et kursus eller en uddannelse for at få en bedre forhandling. Hvis du sørger for at forberede dig grundigt og træne dine forhandlingsevner kan du komme rigtig langt. Du kan nemlig ikke bare læse en masse teori og få en bedre forhandling. Det kræver øvelse og træning at perfektionere kunsten at forhandle.
Inden din forhandling starter, er det en god idé at sætte sig ind i de andre parters interesser og behov, ligesom du også bør definere dine interesser og behov. På den måde kan du nemmere finde nogle løsninger, der tilgodeser alle parter.
Nedenfor har vi listet 8 gode råd til din næste professionelle forhandling.
Det kan være en fordel at mødes på neutral grund, og et godt forhandlingslokale er en afgørende faktor for at skabe de bedste rammer for forhandlingen.
Dels skal der være det udstyr, man skal bruge, men det kan også være smart at leje et lokale med personale, der kan yde service som snacks og kaffe.
Hvis man lejer et forhandlingslokale kan man også overveje, om der skal være tilstødende lokaler, så man kan trække sig tilbage og drøfte de løsningsforslag, der er på bordet.
Hos Symbion kan vi tilbyde et stort udvalg af forhandlings- og mødelokaler, der er udstyret med det nødvendige udstyr og er beliggende i rolige omgivelser.
Kontakt os på tlf. 39 17 99 99 for at høre nærmere.
Få tip og tricks til “alt mellem himmel og jord” i vores mange guides.
2. oktober 2024
24. september 2024
11. september 2024
Bliv en del af Symbion Community i dag