bæredygtig forretningsmodel

Bæredygtig forretningsmodel: Skab innovation med et grønt fokus

En bæredygtig forretningsmodel er ikke kun godt for miljøet, men kan også være en kilde til innovation og vækst for virksomheder og iværksættere. Ved at have fokus på grøn...

Af Symbion

Senest redigeret: 6. marts 2024


En bæredygtig forretningsmodel er ikke kun godt for miljøet, men kan også være en kilde til innovation og vækst for virksomheder og iværksættere. Ved at have fokus på grøn omstilling i virksomheder kan man skabe en unik position på markedet og tiltrække kunder, der værdsætter bæredygtighed.

Hvad er en bæredygtig forretningsmodel?

En bæredygtig forretningsmodel er en forretningsmodel, der tager hensyn til både økonomiske, sociale og miljømæssige faktorer. Den sigter mod at skabe værdi på lang sigt ved at afbalancere økonomisk profit med bæredygtige praksisser.

I en bæredygtig forretningsmodel fokuseres der på at minimere negative miljømæssige påvirkninger og samtidig at øge de positive sociale og miljømæssige virkninger. Dette kan omfatte tiltag som reducering af CO2-udledning, genbrug af materialer, brug af vedvarende energikilder og inkludering af lokale samfund i forretningsaktiviteter.

En bæredygtig forretningsmodel handler også om at opbygge langvarige og bæredygtige relationer med alle interessenter, herunder medarbejdere, leverandører, kunder og samfundet som helhed. Det indebærer at have åbenhed og gennemsigtighed i forretningsprocesserne samt ansvarlighed for virksomhedens påvirkning på samfundet og miljøet.

Læs også: Forretningsidé: 9 trin til at udvikle grundlaget for din virksomhed

Hvad er fordelene ved at have en bæredygtig forretningsmodel?

En bæredygtig forretningsmodel giver virksomheder og iværksættere en række væsentlige fordele, og i dag ser vi da også flere og flere virksomheder, der omfavner bæredygtighed som en integreret del af deres forretningsstrategi. Vi nævner 4 væsentlige fordele: 

1. Langsigtet succes

For det første bidrager en bæredygtig forretningsmodel til at sikre en langsigtet succes og overlevelse for virksomheden. Ved at have fokus på bæredygtighed og miljøhensyn kan virksomhederne tilpasse sig til de stadig skiftende krav og forventninger fra både kunder og samfundet som helhed.

2. Lavere omkostninger

En bæredygtig forretningsmodel kan være med til at reducere omkostninger og øge effektiviteten. Ved at implementere mere miljøvenlige og energieffektive processer kan virksomhederne reducere deres ressourceforbrug og minimere deres miljøaftryk. Dette kan medføre besparelser på energiregningen og reduktion af affaldsproduktion samt bidrage til at sikre langsigtede forsyningskæder. En bæredygtig eller cirkulær forretningsmodel kan altså hæve virksomhedens økonomiske bundlinje. 

3. Konkurrenceevne 

En bæredygtig forretningsmodel kan også give virksomhederne et konkurrencemæssigt forspring. Forbrugernes bevidsthed omkring bæredygtighed er stigende, og mange kunder foretrækker at støtte virksomheder, der tager ansvar for miljøet og socialt ansvar. Ved at have en bæredygtig forretningsmodel kan virksomheder tiltrække og fastholde kunder, der deler samme værdier, og differentiere sig fra konkurrenterne.

4. Image

En bæredygtig forretningsmodel kan bidrage til at opbygge et positivt omdømme for virksomheden. Involvering i bæredygtige initiativer og et fokus på social ansvarlighed kan styrke virksomhedens image og øge tilliden hos kunder, medarbejdere og andre interessenter. Ved at kommunikere til kunderne, at man prioriterer indsatsen for bæredygtighed, kan man altså ret nemt skabe et godt image. 

Læs også: Hvordan biosustainability skaber værdi for virksomheder 

Hvordan kan man implementere en bæredygtig forretningsmodel i sin virksomhed?

For at implementere en bæredygtig forretningsmodel i din virksomhed er der flere centrale trin, der kan følges.

 1. Analyser din virksomheds nuværende bæredygtighedspraksis: Start med at undersøge, hvordan din virksomhed i øjeblikket opererer med hensyn til bæredygtighed. Dette kan omfatte gennemgang af energiforbrug, affaldshåndtering, transportmetoder og ressourceforvaltning.
 2. Identificér områder til forbedring: Identificér de områder, hvor din virksomhed kan blive mere bæredygtig. Dette kan være ved at reducere energiforbruget, implementere genanvendelsesprogrammer eller finde alternative transportmidler.
 3. Sæt bæredygtige mål og strategier: Formulér konkrete mål og strategier for, hvordan din virksomhed kan opnå bæredygtighed. Dette kan omfatte at sætte mål for CO2-reduktion, implementere grønne indkøbspolitikker eller investere i vedvarende energi.
 4. Engager interessenter og medarbejdere: Involver interessenter og medarbejdere i bæredygtighedsinitiativerne med inkluderende kommunikation. Dette kan være gennem uddannelse, workshops eller oprettelse af et bæredygtighedsteam i virksomheden.
 5. Mål og overvåg: Sæt målbare indikatorer for at vurdere virksomhedens fremskridt mod bæredygtighedsmålene. Overvåg og rapporter regelmæssigt for at sikre, at de fastsatte mål opnås.
 6. Samarbejd med leverandører og partnere: Samarbejd med dine leverandører og partnere for at skabe en mere bæredygtig forsyningskæde. 

Læs også: Hvad er biotech og hvor bliver det brugt?

Eksempler på virksomheder med grønne forretningsmodeller

Nogle eksempler på virksomheder med en bæredygtig forretningsmodel er:

 1. Patagonia: Patagonia er et brand, der laver friluftstøj og som fokuserer på at producere holdbare produkter af høj kvalitet. De arbejder også aktivt på at reducere deres miljøpåvirkning og støtte forskellige miljøprojekter.
 2. Tesla: Tesla er førende inden for elektriske biler og ren energiteknologi. Ved at skifte fra traditionelle brændstoffer til elektriske køretøjer hjælper Tesla med at reducere luftforurening og CO2-udledning.
 3. The Body Shop: The Body Shop er et kosmetikfirma, der sælger produkter baseret på naturlige ingredienser og som er imod dyreforsøg. De er også kendt for deres sociale aktiviteter og arbejde for menneskerettigheder.
 4. REN Clean Skincare: REN Clean Skincare er et hudplejemærke, der fokuserer på naturlige og bæredygtige ingredienser. De bruger genanvendelige emballager og producerer deres produkter med fokus på miljøvenlige metoder.
 5. Novozymes: Novozymes er en biotech-virksomhed, der udvikler enzymer og mikroorganismer til industrielle formål. Deres produkter hjælper med at reducere brugen af kemikalier og ressourcer, og samtidig fremme bæredygtige produktionsmetoder.

Disse virksomheder er eksempler på, hvordan en bæredygtig forretningsmodel kan skabe både økonomisk succes og have en positiv indvirkning samfunds- og miljømæssigt. Ved at tage hensyn til sociale og miljømæssige faktorer kan virksomheder bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

Læs også: Danske biotech-virksomheder: Skab dit kontor i et innovativt miljø 

Bliv en del af et greentech kontorfællesskab 

I Symbion kan du blive en del af et kontorfællesskab med mange andre dygtigste iværksættere. Symbion er det oplagte sted for dig som vil skabe ny viden, nye idéer og relationer med andre iværksættere, der deler samme passion som dig.

Læs også: Kontor København: Find det helt rigtige kontorfællesskab til din virksomhed

Du er altid velkommen til at kontakte os på tlf. +45 3917 9999 eller mail info@symbion.dk 

Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev.

Vi glæder os til at hjælpe dig!

Andre indlæg under
Guides

Få tip og tricks til “alt mellem himmel og jord” i vores mange guides.Danmarks største startup miljø.

Bliv en del af Symbion Community i dag