For CPHLabs-virksomhed betalte det sig aktivt at bevise sit værd

Som iværksætter er det vigtigt at turde satse og tage chancer. For 4life Solutions, som er en del af delelaboratoriet CPHLabs, var det lige præcis dét, der skulle til....

Af Christine

Senest redigeret: 30. maj 2023


Som iværksætter er det vigtigt at turde satse og tage chancer. For 4life Solutions, som er en del af delelaboratoriet CPHLabs, var det lige præcis dét, der skulle til. I 2017 arbejde Alexander Løcke på sit afgangsprojekt på Designskolen Aalborg. Afgangsprojektet blev til det bæredygtige produkt SaWa-bag, som renser vand, så det er drikkeklart. Men hjælpeorganisationerne tøvede med at investere.

4life Solutions valgte at sende deres produkt SaWa-bag ud i verden for at bevise, at SaWa-bag var en god løsning på dårlig vandkvalitet. Det modige spring er i slutningen af 2022 blevet anerkendt med priserne EY Entrepreneur of The Year ’Social Entrepreneurship – Future Impact’ og SDG Tech Awards ’Blue Water.’ I dag er Jonas Pilgaard CEO, mens founderen Alexander er CTO eller med egne ord ’engineer behind the scenes.’

Innovationen SaWa-bag

I starten af 2019 flyttede 4life Solutions ind på Symbion, hvor de i dag også har laboratoriepladser i CPHLabs. Fællesskabet i CPHLabs spiller en stor rolle for Alexander. Vi har nogle medarbejdere, som er i laboratoriet hele dagen og ikke er inde på kontoret, udtaler Alexander, det er rart at vide, at de har et sammenhold med de andre laboranter. I laboratoriet tester og udvikler de på SaWa-bag.

SaWa-bag er en plastikpose, som renser 4 liter vand på 4 timer kun ved solenergi. Det er baseret på en 25 år gammel SODIS-metode (Solar Water Disinfection), som desinficerer vand kun ved solenergi. Man skal derfor ikke koge vandet for destillation. SaWa-bag er en optimering af metoden, da den har en bedre UV-penetrering, kan indeholde flere liter og kan nøjes med kortere tid i direkte sollys.

Udfordringer med at finde funding

Hjælpeorganisationer har en pulje med udviklingspenge, som kan bruges på nye innovative idéer som SaWa-bag. Men det er ikke altid lige til at få hjælpeorganisationerne til at satse på idéerne. Man løber lidt med panden mod muren med en masse hjælpeorganisationer, som synes idéen er fed, men de er ikke klar til at forpligte sig, udtaler Alexander om fundingsprocessen.

4life Solutions valgte at igangsætte projekter i Afrika, hvor de sendte en masse SaWa-bags ned for næsten ingen penge. Der har været lidt ekstra skub bagi fra os for at bevise for hjælpeorganisationerne, at vi er en god idé, siger Alexander, og det har båret frugt.

I slutningen af 2022 vandt 4life Solutions SDG Awards i kategorien ’Blue Water’ og EY Entrepreneur of The Year i Danmark-konkurrencen i kategorien ’Social Entrepreneurship – Future Impact.’

Anerkendelse af det hårde arbejde

SDG Tech Award i kategorien ’Blue Water’ uddeles til bæredygtige tech innovationer fra startups, som har fokus på at sikre en tilgængelighed løsning for vandadgang. SaWa-bag vandt for at være en transportabel drikkevandsrenselsesløsning til en overkommelig pris uden brug af fossile brændstoffer.

EY Entrepreneurship er en vækstskaberkonkurrence, hvor der uddeles priser til iværksættere, som gennem hårdt arbejde bidrager til en bedre verden. 4life Solutions vandt for deres mod, for at turde se muligheder i en verdenssituation, som indimellem ser sort ud.

For 4life Solutions er priserne en anerkendelse af deres mission om at sikre drikkevand til samfund uden adgang til rent vand. Personligt er det ikke priserne, det handler om for Alexander. Jeg får ikke mindre problemer og udfordringer af at have prisen med mig, udtaler Alexander, men det åbner nogle døre. Priserne er gode at have med, når 4life Solutions skal ud og finde funding.

Målet for fremtiden

Ud over priserne er CPHLabs-virksomheden inviteret til at være en del af Million Lives Collective (MLC). MLC er et globalt netværk med fokus på iværksættere, som gør en forskel for at indvirke på globale udviklingsudfordringer.

For 4life Solutions er målet i 2023 at få 500.000 flere SaWa-bags ud. De er godt på vej og har allerede solgt 150.000 poser. Deres nye produkt er også lige på trapperne, som kan indeholde flere liter og holde i længere tid. Ligeledes er de ved at opstarte produktionen lokalt, så det bliver mere miljøvenligt, når det ikke skal fragtes, og der ikke er yderligere omkostninger oveni.

Råd til andre iværksættere

Spørg om hjælp, er Alexanders råd. Da jeg var alene eller meget få i virksomheden var vi ikke så gode til at spørge om hjælp. Det ville jeg ønske, vi havde gjort noget tidligere, fordi det giver rigtigt meget. Der er altid mulighed for hjælp fra mere erfarne inden for feltet, det kan blandt andet være som mentor eller vejleder. Hvis man sørger for at gå ud til folk med sin gode idé og være engageret, så er der rigtigt mange folk med erfaring, som gerne vil hjælpe.

Læs mere om 4lifesolutions her


Nævnte emner i artiklen:

Andre indlæg under
Community-historier

Her kan du læse interessante, sjove, skæve og inspirerende historier om virksomhederne i Symbion Community.Danmarks største startup miljø.

Bliv en del af Symbion Community i dag