Dansk lydkunstværk giver genklang internationalt

Lydværk har netop vundet den internationale Golden Cubes Awards for kunstværket: Lyden af min by. Nu vil stifter, Ingeborg Okkels, have flere til at blive bevidste om lyd i...

Af Michella Ahler

Senest redigeret: 30. maj 2023


(Foto: Biblioteket Frederiksberg)

Vi skal blive mere bevidste om lyd og dens påvirkning i vores hverdag, fortæller Ingeborg Okkels stifter af Lydværk, der for nylig, sammen med Frederiksberg Bibliotek, har vundet den internationale Golden Cubes Awards for kunstværket Lyden af min by.

Lyd i hverdagen som musikalsk oplevelse

Har du nogensinde tænkt over, hvilke lyde, du er omgivet af i hverdagen og hvilken information, de giver dig? Bilernes susen på vej til arbejde, kaffemaskinen, der kværner bønnerne til din espresso og lyden når fingrene rammer tastaturet på computeren? Det er en del af de lyde, som Ingeborg Okkels, stifter af Lydværk, har en vision om skal blive en større del af vores bevidsthed. Og det er der god grund til. Stress og mange sygedage er nemlig nogle af de problemer, som kan reduceres, ved at være opmærksom på lyd og kvaliteten af lydoplevelser. Måden man kan blive bevidst om det på, er gennem en kreativ, kunstnerisk tilgang til lydene i form af lydkunst.

Lydværk beskæftiger sig derfor med lydkunst. Deres seneste succes er Lyden af min by, der overtog lydrummet på Solbjerg Plads på Frederiksberg. Værket var et samarbejde med Frederiksberg bibliotek og femte klasse på den lokale folkeskole. Her skulle børnene optage, hvilke lyde, de oplevede i byen. Lydkilderne blev sat sammen til et musikalsk indslag og spillet ud af de nedgravede højtalere, der gav en stereoeffekt, når pladsen blev betrådt.

Værket opnåede stor anerkendelse og i april 2021 vandt det den internationale pris Golden Cubes Awards i kategorien audiovisuelle medier. Prisen ærer virksomheder og organisationer, som hjælper børn og unge med at danne en bedre forståelse af arkitektur og miljø. Og her er lyd en afgørende spiller, fortæller Ingeborg Okkels. ”Lyde giver os forskellige associationer, som farver vores oplevelse af verden. Børnene opdagede, hvad det ville sige at bo på Frederiksberg, hvordan forskellige lyde påvirkede dem. Det  forklarede, hvorfor nogle steder var rare at være og andre ubehagelige”.

Lydens betydning på tværs af brancher

Ifølge Ingeborg Okkels fylder lyd også meget på arbejdspladsen; meget mere end vi egentlig er klar over og det påvirker hele vores adfærd. Sygeplejersken undersøger patientens tilstand ved at lytte til vejrtrækningen og brolæggeren banker på fliserne for at vurdere sandets tykkelse.

Hidtil har der ellers været en udbredt forståelse af, at lyd primært kan bruges indenfor kunstverdenen. Men det er en stor misforståelse, påpeger Ingeborg Okkels. Hun håber, at Golden Cubes Awards-prisen kan åbne døre for nye og større projekter, hvor andre brancher får øjne og ører op for sansningen af rum: ”Lyd åbner verden for nye erkendelser. Vi kan sige så meget om situationer, miljøet og personer alene ud fra lyd”, fortæller hun og uddyber: ”Alle kan lytte. Det handler bare om at lukke øjnene og spørge sig selv: Hvor er jeg, hvilke lyde kan jeg høre, hvordan klinger de og hvilken stemning giver de?

Selv har Ingeborg Okkels interesse for arkitektfaget, som opstod gennem kontakt til en arkitektstuderende. De to har produceret workshops om lyd og arkitektur til andre arkitektstuderende, for at få dem til at lytte til deres bygninger: ”I øjeblikket bliver der ikke tænkt særlig meget på akustik i moderne bygninger, så ideen er at få arkitektverdenen til at designe med ørene fra starten af og dermed i sidste ende forbedre sundheden i bygningerne”. En del af Lydværks arbejde består derfor af at lave workshops til blandt andet skoler og kommuner. Dette for at få flere til at bruge lyden som et kreativt og konstruktivt redskab i hverdagen. Det gør hun med udsigt over søerne i Lydens Hus by Symbion på Vesterbro.

Andre indlæg under
Community-historier

Her kan du læse interessante, sjove, skæve og inspirerende historier om virksomhederne i Symbion Community.Danmarks største startup miljø.

Bliv en del af Symbion Community i dag