Blusense Diagnostics – Fra doktorgrad til effektive diagnoser

Læs om MedTech-virksomheden, BluSense Diagnostics, erfaringer siden de startede i 2014 samt et par gode råd til andre iværksættere og startups.

Af Symbion

Senest redigeret: 30. maj 2023


BluSense Diagnostics

BluSense Diagnostics er en MedTech virksomhed beliggende på Symbion. Virksomhedens produkt, BluBox, kan give akkurate diagnoser inden for flavivirus, der fremkalder sygdomme, såsom denguefeber og zika. BluBox er et transportabel produkt, der er specielt designet til diagnostiske operationer med en enkelt dråbe blod. BluBox er kompatibelt med et stort antal test til engangsbrug, som udvikles af BluSense til diagnosticering af forskellige sygdomme.

På trods af at disse sygdomme er noget som de fleste danskere kun hører om i fjernsynet og på de sociale medier. Så har, ifølge WHO, 3,9 milliarder mennesker i 128 lande en risiko for at blive smittet af denguefeber. Hvert år estimeres 390 millioner denguefeber-infektioner rundt omkring i verdenen.

Fra doktorgrad i nanoteknologi til MedTech startup

Idéen bag BluSense Diagnostic startede dengang Filippo Bosco og Marco Donolato, som i dag er CEO og CSO hos BluSense Diagnostics, arbejdede på deres doktorgrader i nanoteknologi. De to forskere opdagede, at den teknologiske udvikling inden for flavivirus-diagnoser var for ineffektiv. Dette kickstartede deres ønske om at udvikle en mere effektiv og højere indflydelsesrig løsning til at diagnosticere denguefeber og zika. I 2014 etablerede de BluSense sammen med Robert Burger, som er virksomhedens COO i dag.

Blot 5% MedTech-startups har succes med at skalere op

Det kan være en stor udfordring at være en startup inden for MedTech, idet der ikke er mange, der når at skalere op. Den største udfordring for BluSense Diagnostic har de seneste to år været at gå fra at være i en R&D startup-fase til at modne en etableret virksomhed, der udvikler produkter under strikse kvalitetssikringer. Filippo Bosco, CEO hos BluSense Diagnostics, fortæller, ”BluSense største succes er, at vi har lykkedes med at blive i industrien. Statistikkerne viser, at det er under 5 % af startup virksomhederne, især inden for det medicinske område, der når den størrelse som vi er lige nu”.

BluSense Diagnostics startede som en ’spin-off’ hos Danmarks Tekniske Universitet (DTU) med blot seks medarbejdere i 2014. I dag er de vokset til en virksomhed med 50 medarbejder fra 17 forskellige nationaliteter samt datterselskaber i Taiwan og Malaysia.

Virksomheden har i december 2018 netop modtaget de sidste godkendelser til deres produkt på markedet og vil derfor se en omsætning i anno 2019. 

At starte virksomhed er ligesom en rutsjebanetur

Som startup-virksomhed skal man være forberedt på et par ting. Det at få investorer med om bord og få fundraising kan komme til at tage længere tid end, hvad man lige regner med. Hvis BluSense Diagnostics skulle give et godt råd til nye iværksættere, startups og vækstvirksomheder, ville det være: ”Du vil højst sandsynlig støde på en stor rutsjebane af følelser. Den ene dag ser det ud som om, at ens virksomhed er ved at kollapse. En anden dag ligner det, at man er i gang med at erobre verdenen. For enhver iværksætter er det essentielt at tage tingene med et gran salt, når tingene ser sort ud. Samtidigt skal man ikke blive overgearet, når tingene begynder at gå rigtig godt”, råder Filippo Bosco.  

En del af et stærkt BioTech- og MedTech-økosystem

BluSense Diagnostics laboratorie og kontor ligger sammen med mange andre MedTech-virksomheder i Symbion på Østerbro. Symbion har et stort fokus på MedTech og har gennem sine 30 års erfaring været med til at etablere et stærkt BioTech- og MedTech-økosystem.

BluSense Diagnostics er rigtig glade for at være i midten af et stærkt BioTech- og MedTech-økosystem, der hjælper med at fremme innovation. Derudover fortæller Filippo Bosco også: ”Vi har nydt godt af at udveksle nogle inspirerende idéer og materialer med vore nabovirksomheder. Vi er også altid stolte over at invitere vores investorer og interessenter over og vise dem vores laboratorie og kontor. Derudover er det altid rart at være omgivet af sociale events i et moderne startup-miljø. Dette er noget vores medarbejdere også nyder at være en del af”.

Mange flere teknologiudviklinger i fremtiden

BluSense Diagnostics er spændte på at arbejde på den næste generation af BluBox. Samtidigt glæder de sig også til at udvikle indsatser til mange andre sygdomme. Filippo Bosco fortæller, ”BluSenses teknologi kan i realiteten bruges til hvilken som helst biokemisk test, der måler koncentrationen af molekyler gennem immunstoffer. Ved at konstruere nanopartiklerne på forskellige måder ser vi frem til at ekspandere teknologien til adskillige sygdomme”.

BluSense Diagnostics første udvidelse bliver at udvikle løsninger til andre myggebærende sygdomme som gul feber, chikungunya-feber ogwest nile fever. Derefter vil de gerne fortsætte med mere alvorlige sygdomme som ebola og dengue hæmorhagisk feber.


Nævnte emner i artiklen:

Andre indlæg under
Community-historier

Her kan du læse interessante, sjove, skæve og inspirerende historier om virksomhederne i Symbion Community.Danmarks største startup miljø.

Bliv en del af Symbion Community i dag