Kom godt i gang med videomarkedsføring

Brugen af video til markedsføring bliver mere og mere populært blandt virksomheder. Er du endnu ikke med på bølgen, kan du med denne guide få tips til, hvordan du...

Af Michella Ahler

Senest redigeret: 30. maj 2023


På de sociale medier stiger brugen af video og det har for længst overhalet tekstindhold, når det kommer til engagement. Er du endnu ikke med på bølgen, kan du her få en række tips til, hvordan du sætter skub i produktionen.

Derfor skal du producere videoer

Måske har du lagt mærke til, at din startside på LinkedIn er fyldt med videoer om alt lige fra ekspertindlæg til nyheder og annoncer. Mange virksomheder har nemlig for alvor fået øjnene op for videoers positive udbytte og for nogle er det ligefrem blevet den primære måde at markedsføre på.

I et konkurrencepræget online marked, er det vigtigt, at virksomheder formår at kombinere digitale  markedsføringsteknikker. Her er video blevet en dominerende spiller, der giver kunder en anderledes oplevelse med brands. Derudover viser undersøgelser, at det er med til at skabe tre gange så meget blikfang og 20 gange større interaktion end skrevne opslag og så kan det medvirke til, at virksomheden vækster 49 procent hurtigere. Det kræver end ikke de store forudsætninger at arbejde med denne form for marketing. De fleste smartphones er nemlig udstyret med et godt kamera og et brugervenligt redigeringsprogram.

Hav styr på formidlingen

Før du begynder at filme, skal du gøre det klart, hvad dit mål er og hvad du håber at modtager gør efter at have set din video. Vil du for eksempel annoncere en ny service eller fortælle om et kommende event, som har åbent for tilmelding? Du konkurrerer hele tiden med andre om målgruppens nysgerrighed, så brug de første 10 sekunder på at fortælle det vigtigste. Herefter vil seernes opmærksomhed gradvist dale, så det er en god idé at benytte visuel storytelling til at viderebringe budskabet og afslutte med en klar ’call to action’. Gør det simpelt og konkret ved for eksempel at vise, hvor man kan klikke videre. Det afgørende er, at du formår at skære ind til benet og holde videoen under 30 sekunder. Undersøgelser viser nemlig, at korte videoer har en stigning i gennemførelsesrate på 200 procent.

Visuel storytelling kan desuden bruges til at skabe en fortælling uden brug af ord, størstedelen ser nemlig video uden lyd. Det betyder, at du bør tilføje undertekster, beskrivende billeder og et udtryksfuldt kropssprog, så budskabet ikke glipper.

Kropssproget er generelt et essentielt kommunikationsredskab, der enten forstærker eller svækker et budskab. Det skyldes, at 55 procent af kommunikation overføres gennem kropssprog. Forsøg derfor at være afslappet, smil og kig direkte ind i kameraet for at skabe en venlig øjenkontakt til seerne. Føles det ubekvemt og unaturligt, kan du få en kollega til at stå ved eller bag kameraet, som du kan rette blikket mod, når du taler. Er du ikke bevidst om dit eget kropssprog, kan et spejl placeres nær kameraet, så du kan se dig selv undervejs. På den måde undgås også den typiske fejlopfattelse af, hvorvidt man bør sidde, stå eller gå. I stedet kan du gøre det, der virker mest optimalt og som du synes ser bedst ud visuelt for dig.

Optimer dit setup

Sørg for at få de bedste betingelser for filmklippene. Det vil sige, at du bør have de omkringliggende forhold in mente, både hvad angår lys og baggrund. Find derfor et sted, der er naturligt oplyst med en rolig baggrund uden distraherende elementer. Tilføj yderligere et professionelt udtryk ved at undgå rystelser, så den er behagelig at kigge på. Har du ikke et stativ, kan du stille kameraet på et bord, en reol eller lignende, der er i øjenhøjde med dig.

I takt med at trafikken flytter sig fra computere og over til smartphones, er det også nødvendigt at tilpasse videoer efter denne tendens. Det betyder, at du skal glemme alt om tommelfingerreglen om altid at filme horisontalt, da langt de fleste ser videoer vertikalt. Filmer du derfor vertikalt, vil den fylde mest muligt på mobilskærmen. På nutidens smartphones kan der optages i tre forskellige formater, der udfylder skærmen forskelligt og kan bruges på distinktive platforme. Hvis videoen skal udgives på LinkedIn, Facebook og Instagram, bør den optages i 1:1 eller 4:5. En Facebook eller Instagram historie egner sig derimod bedst i formatet 9:16.

Når dette er på plads, handler det om at vedligeholde seernes engagement. Det kan bedst gøres ved at tilføre dynamik. Film eksempelvis fra forskellige vinkler eller skift lokation undervejs, hvis det giver mening.

Klar til deling

YouTube var før i tiden det typiske medie for deling af videoer – uanset formål og indhold. I dag forholder det sig anderledes. Det betyder, at det ikke er nødvendigt at dele på YouTube og indsætte linket i et opslag på øvrige platforme. Videoen bør som udgangspunkt kun blive delt direkte på det sociale medie, som er tiltænkt.

Når platformen er valgt, er det vigtigt, at skrive en fængende overskrift, der får målgruppen til at stoppe op og afspille din video. Under overskriften kan du vælge at skrive en kort teaser, som  afsluttes med 2-3 hashtags som målgruppen følger. Hashtags øger synligheden og er en effektiv måde at nå ud til dem, der endnu ikke kender til eller følger din virksomhed på sociale medier. Endelig er det en god idé at tilføje en iøjefaldende thumbnail-grafik i begyndelsen af videoen. Thumbnail er det billede, der vises inden afspilning og skal fungere som en appetitvækker, der afspejler stemningen.


Nævnte emner i artiklen:

Andre indlæg under
Guides

Få tip og tricks til “alt mellem himmel og jord” i vores mange guides.Danmarks største startup miljø.

Bliv en del af Symbion Community i dag