Colombia inspireret af dansk iværksættermiljø

I byen Manizales i Colombia er det en stor udfordring, at der er mangel på startups, der har en videnskabelig baggrund. Det vil de lave om på.

Af Christine

Udgivet: 27. august 2024


I byen Manizales i Colombia er det en stor udfordring, at der er mangel på startups, der har en videnskabelig baggrund og bygger på forskning. Det vil de lave om på, og her er Danmark et godt sted at hente inspiration. Derfor tog en delegation fra et iværksættermiljø i Manizales til København for at finde inspiration fra det danske økosystem. Med Paloma Santacoloma som organisator var delegationen rundt ved mange aktører i økosystemet. Her fandt de blandt andet inspiration i Symbions iværksættermiljø.

Flere vidensbaserede startups

Paloma er co-founder i food-startuppen Biofynt, som tidligere har været en del af Symbion. Hun har de sidste 18 år boet i Danmark, men er født og opvokset i Manizales. Manizales er en universitetsby, hvor de ved universitetet National University of Colombia har udvidet med en afdeling for innovation. Her har de etableret et iværksættermiljø, som man ikke ser andre steder i Colombia. De prøver at vækste deres eget økosystem og gøre det stærkere, udtaler Paloma. Men ifølge Paloma er der én større udfordring: De fleste startups er en slags ’overlevelsestype’, hvor der er mere fokus på at udvikle og sælge færdige produkter frem for den videnskabelige del. Her er det oplagt at udnytte potentialet i en universitetsby som Manizales. Universiteterne emmer af forskning, som kan blive det videnskabelige grundlag for en forretningsidé. Her er et stærkt iværksættermiljø nødvendigt for at danne rammerne for overgangen fra forskning til iværksætteri.

Da Biofynt var en del af Symbion, besøgte Palomas colombianske ven København, hvor Paloma gav en rundvisning ved Symbion. Vennen var vicepræsident ved National University og kunne med det samme se inspirationsmulighederne. Økosystemet og iværksætteri i Danmark er meget veludviklet i forhold til andre steder, udtaler Paloma. I Danmark er flere startups baseret på videnskab, så det handlede om at få inspiration til, hvordan det fungerer her. Efter dette besøg begyndte de med det samme at planlægge en to ugers inspirationstur til København.

Dansk inspiration

En delegation fra afdelingen for innovation kom til København i efteråret 2023. I løbet af besøget var de forbi en bred vifte af iværksætteri og flere aktører i økosystemet som forskellige typer af iværksættermiljø og investorer. De var meget betagede af, hvad de kunne tage med fra Symbion som inspiration, udtaler Paloma. Især blev de inspireret af de forskellige fysiske miljøer som coworking-området, steder med plads til diskussion og sparring, private mødelokaler og skypebokse til online møder. Betydningen af det fysiske miljø havde ikke været et fokus for dem tidligere. Ved afdelingen for innovation i Manizales var de allerede i gang med et større renoveringsprojekt, så det var oplagt at implementere de mere håndgribelige ændringer i forbindelse med det. Efter delegationen var taget tilbage til Colombia, skulle Paloma selv til Manizales for at holde et oplæg ved universitetet. Her inviterede delegationen Paloma forbi. De fortalte, at de var nødt til at vise mig det, da de havde implementeret nogle af de ting, som de så i Symbion, siger Paloma. Og jeg tænkte bare: det skal jeg absolut se!

Hvorder før stod en masse skriveborde og skærme i et åbent rum i deres coworking-område, var det blevet reorganiseret til også at inkludere sofaer og områder til at diskutere og tale sammen med plads til at udføre en anden type arbejde. Der var også blevet indført private mødelokaler. Det var præcis som at gå ind i et mødelokalerne i Symbion, udtaler Paloma. Det fysiske miljø gør virkelig en forskel for den måde, man arbejder på, og den motivation man har. De havde også gjort noget så simpelt som at male nogle metalbarer i forskellige farver, hvor de før blot var grå: Det var først, da de havde implementeret det, at man tænkte ’wow, det gør en forskel’.

Fremtidens iværksættermiljø i Colombia

At opbygge et økosystem er ikke en nem opgave, og man kan ikke bare overføre et andet økosystem til sit eget: De hverken kan eller skal genskabe det danske økosystem pga. kulturelle og finansielle forskelle. Nøglen til at opbygge sit eget økosystem er at finde inspiration andre steder, hvor delegationen især tog betydningen af det fysiske miljø til sig efter besøget i København. Det næste skridt for delegationen er at se, hvordan et iværksættermiljø er opbygget og indrettet i andre lande. Personligt er Paloma glad for at se sin hjemby støtte startup-vækst og udvikling. Og det er ikke kun for Colombia, at det er en fordel med et stærkere iværksættermiljø, men også for Danmark. Mange startups i Danmark er interesserede i at blive en del af det sydamerikanske marked – så hvorfor ikke gøre brug af denne type af fællesskaber i Colombia? Gennem et lokalt iværksættermiljø kan man skabe forbindelser, og den vej igennem få en fod indenfor på markedet.


Nævnte emner i artiklen:

Andre indlæg under
Community-historier

Her kan du læse interessante, sjove, skæve og inspirerende historier om virksomhederne i Symbion Community.



Danmarks største startup miljø.

Bliv en del af Symbion Community i dag