Det værste spørgsmål du kan stille en iværksætter
 i Iværksætteri
  • 3
    Shares

Irina Espeland kæmper for at give enkeltmands- og mindre virksomheder en berettigelse i iværksætterdebatten i Danmark. Hun har hjulpet mere end 200 iværksættere med at skabe den forretning, de drømmer om, og er stifter og idékvinde bag More Noise. More Noise består af et lille dedikeret team, der hjælper selvstændige med alt inden for forretningsudvikling og ekstern kommunikation.  

»Kan du få det til at løbe rundt?«

Der findes ét spørgsmål, man som iværksætter HADER at blive stillet, men som man ikke desto mindre ALTID bliver stillet. Og det uagtet om man falder i snak med tilfældige mennesker på gaden eller er blandt tidligere kollegaer og familie.

Folk har skam de bedste intentioner med spørgsmålet, men i virkeligheden kunne de spørge, om de må se mit snavsede undertøj.

Og hvem har lyst til at se det?

Og ikke mindst; hvem har jeg lyst til skal se det?

Spørgsmålet er simpelt …

»Nåh, kan du så få det til at løbe rundt?«

Er du iværksætter? Prøv lige at overveje, hvor mange gange du har fået stillet dét spørgsmål?!
Er du fastansat? Hvor mange gange har du stillet spørgsmålet til en selvstændig?

Klar til kamp

Jeg har straks lyst til at stille modspørgsmålene:

»Hvorfor skulle jeg egentlig svare på det«(for er det ikke min private sag)?
»Forventer du et ærligt svar« (for det har jeg altså ikke tænkt mig at give dig)?

For det er lidt ligesom med mit snavsede undertøj: Det er privat, det er intimt og aldrig noget jeg ville udstille.

En dag håber jeg, at jeg er så modig, at jeg tør spørge personen, som spørger mig:

»Hvor meget tjener du?«
»Hvor stor en bonus har du fået?«

Jovist, det er i ren provokation, og det har kun et kortsigtet udbytte, men min løn – og det uagtet om jeg er selvstændig eller fastansat – er en privat sag og ikke noget, jeg diskuterer med hvem som helst, jeg møder, og det ville være særdeles ubehøvlet at spørge en vildt fremmed, hvad personen tjener.

Men det lader til, at det forholder sig anderledes, når man driver sin egen forretning. Her har alle ret til at stille spørgsmålet, og hver gang bliver jeg i tvivl om, hvad jeg skal svare.

Jeg er et ærligt menneske, og jeg har tit tænkt, at det ikke er pænt at lyve. Men omvendt bliver man som selvstændig nødt til at spørge sig selv: Hvilket ansvar har jeg for at give et korrekt svar? Og ikke mindst: Hvem står jeg til ansvar for?

En lille bøn

Derfor, kære fastansatte

Først og fremmest tak for din nysgerrighed, og tak fordi du bekymrer dig for mig. Det er super fint, at du spørger, men jeg vil meget gerne fortælle dig, hvad dit spørgsmål betyder for mig og andre i samme situation:

For det første er det vigtigt at pointere, at uanset om det går godt eller skidt, gør vi alt, hvad der er i vores magt for at lykkes. Vi aflyser private aftaler, vi bruger vores weekender på at arbejde, og vi bekymrer os konstant.

En gang imellem holder vi fri om onsdagen og går tidligt om fredagen, men det er fordi, vi har arbejdet uafbrudt de sidste mange uger.

Den ene uge lander man en stor kunde, og den anden uge mister man en kunde.

Man har arbejdet hårdt for at få begge kunder. Og arbejdet endnu hårdere for at fastholde kunden.
Kort sagt har man gjort sit allerbedste, fordi ens frihed og drøm er på spil.

Når så du så stiller spørgsmålet: »Nåh, kan det så løbe rundt?«, spørger du i virkeligheden, om jeg kan tjene penge på det, jeg laver.

En gang imellem er det simpelt. Om end dog fortsat min egen sag. Men ofte er det mere nuanceret end som så.

For tingene forandrer sig konstant, og man lærer hele tiden noget nyt om sin forretning, sine kunder, nye tiltag, samarbejdspartnere etc.

Skulle jeg give dig et indblik i alt det?

Nej, for det er min egen sag. En forretningshemmelighed, som kun de nærmeste får et indblik i.

Spørg mig hellere, om jeg brænder for det, jeg laver? Om jeg er glad, når jeg vågner? Og om, hvilke drømme jeg har for fremtiden.

Dét vil jeg meget gerne svare dig på. Du får endda et ærligt svar fra mig. Og så er jeg sikker på, at vores samtale bliver meget mere interessant.

Både for dig og for mig.

Lad os fortsætte snakken

Generelt lader det til, at der er opstået en større forståelse for og respekt omkring det at turde tage springet som selvstændig, men spørgsmålene, man får, har været de samme i rigtig mange år, og jeg har selv været en af de fastansatte, der har stillet det forbudte spørgsmål.

Og jeg ville ønske, jeg havde vidst bedre!

Det gør jeg nu, og jeg har derfor tænkt mig at gøre alle fastansatte lidt klogere, for jeg er sikker på, at de blot skal have lidt inspiration.

Er du selv iværksætter/selvstændig eller fastansat, så del endelig en kommentar, en tanke, et spørgsmål du altid stiller, et spørgsmål du er træt af eller en refleksion.

På den måde bliver vi alle sammen lidt klogere på hinanden.

Mange hilsener
Irina Espeland
Iværksætter og selvstændig
morenoise.dk

Seneste blogindlæg
Dansk Center for Anvendt Kunstig Intelligens er rykket ind på UnivateBlogs og bloggere – hvordan rammer de plet?